Voetreflexologie: wat is het?

Wat is de oorsprong?

Voetreflexologie is zo oud als de weg naar Rome en wordt in landen als India, China en Japan al eeuwenlang toegepast ter bevordering van de gezondheid.

Al duizenden jaren worden voeten gemasseerd om de gezondheid te bevorderen. Rond 1915 ontdekte KNO-arts Dr. John Fitzgerald (1872-1942) dat zijn behandelingen minder pijnlijk werden door gelijktijdig gebieden op de voet te bewerken. Samen met fysiotherapeute Eunice Ingham heeft hij de zones op de voet uitgewerkt. Het lichaam werd verdeeld in 10 verticale zones. Zo ontdekten ze dat het hele lichaam weerspiegelt in deze zones. Dit wordt ook wel de ‘Zonetherapie’ genoemd. Uiteindelijk heeft Hanna Marguardt de reflexgebieden topografisch op de voet uitgewerkt en de reflexzonetherapie in het westen geïntroduceerd.

Reflexzonetherapie oftewel reflexologie is een aanvullende therapie, die gericht is op de totale mens en werkt op lichaam en geest. Deze reflexzones worden met duim en vingers bewerkt, wat zorgt voor een betere doorbloeding van het corresponderende lichaamsdeel. Er treedt ontspanning op en er ontstaat een betere energiedoorstroming. Het zelfherstellend vermogen van de cliënt wordt op deze manier aangesproken en gestimuleerd.

Waarom een voetreflexmassage?

 • Spanningen worden afgebouwd
 • Blokkades worden opgeheven
 • Bevordert betere doorbloeding, lymfe en energie
 • Voedingsstoffen worden beter opgenomen in het bloed
 • Het zelfgenezend vermogen wordt gestimuleerd
 • Afvalstoffen worden sneller afgevoerd
 • Immuunsysteem verbetert door het stimuleren van de witte bloedlichaampjes

Het werkt via het zenuwstelsel. dit leidt tot een betere gezondheid, vitaliteit en ontspanning van lichaam en geest.

Wat gebeurt er bij voetreflexmassage?

Een voet bevat meer dan 7.000 zenuwuiteinden. Deze zenuwen lopen via je benen omhoog en maken verbinding met andere zenuwen in je lichaam. 

Wanneer zich ergens in je lichaam een disbalans bevindt, bijvoorbeeld pijn in de onderrug, ontstaan er ophopingen van verschillende chemische stofjes rond de zenuwuiteinden in de corresponderende zone op de voeten. Met behulp van voetreflexmassage is het mogelijk om deze chemische stofjes op een zachte manier af te voeren. Ze worden gefilterd door je nieren en via urine uitgescheiden, waardoor de balans wordt hersteld. 

Voetreflexmassage wordt daarom ingezet voor vele verschillende klachten van o.a. burn out, duizeligheid, rugklachten, schouderklachten, slaapproblemen, spijsverteringsklachten,klachten van de urinewegen, reuma/artrose/artritis, chronische moeheid, hoofdpijn/migraine. hormonale klachten, neuropathie bij diabetes, neuropathie na chemo, astma/benauwdheid, huiproblemen zoals eczeem, stress (80% van klachten is gerelateerd aan stress). Als we b.v. kijken naar stress; helaas worden we maar al te vaak blootgesteld aan allerlei prikkels. Kortdurende periodes van spanning/stress zijn niet erg. Wanneer deze periodes te lang (langer dan 6 weken) duren heeft dat een negatieve invloed op onze geest en lichaam.

Voetreflexmassage wordt ook vaak ingezet bij:

 • Ondersteuning voor mensen met kanker
 • Ondersteuning voor mensen met dementie

Kom het eens ervaren!

 

Het is belangrijk om na een voetreflexmassage sessie voldoende water te drinken! 

Na de behandeling, of tot een paar dagen erna kan het voorkomen dat:

 • de urine donkerder is (afvalstoffen zijn vrijgekomen en verlaten het lichaam),
 • oude kwalen tijdelijk terugkomen of erger worden, om daarna wel te verdwijnen,
 • je meer afscheiding hebt zoals meer ontlasting, transpiratie, witte vloed, oorsmeer,
 • bepaalde gevoelens/emoties even veranderen op allerlei gebied.

Maak snel een afspraak om het eens te ervaren!